Jól indult a németeseknek a 2020/2021-es tanév a Villányi Általános Iskolában. Herger Tamás és Zoltán 20 darab könyvet és hozzá tartozó CD-t adományozott intézményünknek, mely édesapjuk, a nemrégiben elhunyt Herger Ede hagyatéka.

A könyv címe: Ede Herger: Mein Heimatdorf, Palkan/ Palkonya, Dorfgeschichte, Volkskultur und Märchen.

Óriási öröm ez intézményünknek, köszönjük a felajánlást. A német nyelven íródott könyvet jól fogjuk tudni használni a német népismeret tantárgy tanításakor, kiváló segédanyag, sok- sok képpel illusztrálva. Bemutatja a sváb falut, Palkonyát, elmeséli a történetét. Térképeket, a környékbeli folyók neveit is összegyűjtötte a műben a szerző. A település népi kultúráját, hagyományait is tartalmazza a könyv, valamint a baranyai német nyelvjárásokat, népviseletet is bemutatja. Ezeken kívül egy nagyon értékes mesegyűjteményt találunk benne, melyet fonetikusan jegyeztek le helyi nyelvjárásban.

 

Ki is volt Herger Ede?

Herger Ede  palkonyai származású tanár, szőlősgazda és a palkonyai népmesék írója volt. A főiskola elvégzése után nemsokára Villányba került, ahol a felső tagozaton 1970- 1983-ig nemzetiségi német nyelvet is tanított. Később megyei német nyelvű szakfelügyelő lett. Majd az egyetem elvégzése után Pécsre került, a Széchenyi Gimnáziumban tanított, onnan ment nyugdíjba. Szerette a szülőfaluját, Palkonyát. A településen német nyelvű történeteket gyűjtött, melyek a „Der Teufelsgipfel” című kiadványban jelentek meg 1984- ben.  Ismert volt az 1999- ben megjelent német nyelvtani könyve a „Deutsche Grammatik in Tabellen”. Szívesen rajzolt, festett, több kiállítása is volt. Arany Díszoklevelet vehetett át 2014- ben a PTE-n. 2019. június 5- én 78 éves korában hunyt el, a pécsi temetőben nyugszik.