A Petőfi emlékév alkalmából az ötödikes és hetedikes diákjaink időszakos kiállítást tekintettek meg május 9-én a pécsi Vasvári-házban.
Dr. Gábor Olivér régész igazi interaktív tárlatvezetéssel nyűgözte le csoportunkat. Szavazó cédulával adhatták le a tanulók voksaikat Petőfi korának egy-egy számukra jelentősnek vélt reformra. Hallhattunk a kor divatjáról, illatairól, a korabeli Pécs városáról, annak neves forradalmi személyeiről, megfejthettük a lelkes nyelvújítók egyes próbálkozásait, amik később mégsem kerültek be a magyar nyelv „szótárába”.
Történeteket hallottunk arról, miként élték meg elődeink a forradalom mindennapjait. Titkos fiókokat fedeztünk fel, titkos naplóba lapozhattunk bele, megcsodáltuk a forradalom jelképeit, a fegyvereket. A kiállítás utolsó termeiben a nemzeti jelképeink, a magyar trikolór ábrázolását tekinthettük meg mindennapi tárgyakon, mint a sétabot, pipa, ködmön.
Végül az egy négyzetmilliméteres miniatűr fotográfia titkát is felfedtük, ami a 13 aradi vértanút ábrázolta.
Kirándulásunkat az intézményünk által elnyert Petőfi200 pályázat finanszírozta.
Köszönjük a lehetőséget, sok élménnyel tértünk haza, hiszen a program lehetővé tette, hogy a tárlatvezetésen túl Pécs egyéb kulturális, építészeti értékeit is megismerhettük e napon.