Szemtanú beszélt a villányi és budapesti 1956-os eseményekről

Sákics Dragomir (Bátó bácsi) egykori 1956-os villányi nemzetőr, aki a budapesti forradalmároknak élelmiszert szállított egy Csepel teherautóval.

A szerdai rendkívüli történelem órán ellátogatott hozzánk Sákics Drágomir, Bátó bácsi egykori 1956-os villányi nemzetőr. Az 1956-os forradalom alatt, két alkalommal, egy Csepel teherautóval élelmiszert szállított a budapesti forradalmároknak. A fővárosban életveszélyben is volt, hisz a teherautó ponyváját gép-pisztolysorozat érte.
Beszélt azokról a napokról, az eseményekről és a hősies ellenállást tanúsító pesti srácokról, de mesélt az ÁVO-sok kegyetlenkedéseiről is. A forradalom leverése után bíróság elé, azt követően egy évre internáló táborba került.
Ugyancsak megemlítette az ottani verőlegények kegyetlenkedéseit. A táborban ismert emberekkel is találkozott, pl.: Sinkovits Imre színésszel és másokkal is.
Érdekes volt hallani egy olyan nemzetőrtől az egykori történéseket, aki maga is végigélte azokat a vészterhes napokat. Sajnos már kevesen élnek az egykori forradalmárokból.

Gephardt Bianka
8.a