Maczkó Vivien megbízott intézményvezető ünnepi beszéde:

Kedves Vendégeink, Szülők, Nevelők, Diákok!

Szeretném én is köszönteni Önöket tanévzáró ünnepélyünkön. Külön köszöntöm Mayer Évát, a Villányi Önkormányzat képviselőjét, Kincses Tamásnét, a Villányi Kikerics Óvoda vezetőjét, illetve Bock-Báthori Emesét a Villányi Művelődési Ház intézményvezetőjét.

A villányi általános iskolában a 245. tanév megnyitására került sor 2020. szeptember 1-jén. Ősszel, amikor megkezdődött ez a tanév, még mindenki nagy lelkesedéssel, új tervekkel indult, bíztunk abban, hogy egészségben, a megszokott rend szerint munkálkodhatunk majd. Most itt a tanévzáró, az elmúlt tanév értékelése. Visszatekintve elmondhatom, a 185 tanítási nap adott új feladatot és hozott szép eredményeket is. Talán az első osztályos kisdiákjainknak és az elballagott nyolcadikosoknak volt a legtöbb feladatuk.

Utóbbiakhoz szeretnék most szólni, hiszen számukra most érkezett el a búcsú pillanata. Útravalóul had osszak meg veletek egy történetet, amelyet talán hasznosnak találtok majd. Ennek címe: 86.400 másodperc.

Képzelj el egy bankot, ahol minden reggel 86.400 forint kerül a számládra. Ez nem marad meg a holnapi napra. Minden este lenullázódik, akármennyit is használtál fel a nap folyamán. Hát akkor mit lehet tenni? Természetesen használd fel MINDET! 

Mindannyiunknak van egy ilyen bankja. Ez az IDŐ. Minden reggel 86.400 másodperccel gazdagabbak vagyunk. Minden este lenullázódik, elveszik, akármennyit is használtunk fel céljaink eléréséhez. Soha nem lesz több, egy perccel sem. Minden új nap új számlát nyit nekünk, és minden új este újra felégeti a maradékot. Ha elmulasztod felhasználni az aznapi betéted értékét, elveszik. Soha nem kapod vissza. A jelenben kell élned a mai betétet használva. Befektetni, hogy a lehető legtöbbet tudj vásárolni egészségből, boldogságból és sikerből! És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár! A Tegnap történelem. A Holnap rejtelem. A Ma ajándék!

Kívánom nektek, hogy éljetek ezzel az ajándékkal, érjétek a céljaitokat, éljétek meg az álmaitokat. 

*******************************************************************

Nemcsak azért állunk ma itt ünneplőbe öltözve, hogy elbúcsúztassuk a ballagóinkat és a tanévet, hanem azért is, hogy megünnepeljük azt, amit megvalósítottunk a 2020/2021-as tanév szorgalmi időszakában. 

Folytatva a megkezdett munkát, továbbra is megtartottuk az Örökös Boldog Iskola címet. Modrovitsné Györgyi Cecília irányításával többek között a hála, a megbocsátás, az optimizmus témaköröket dolgozhattátok fel első osztályosaink, ezzel is segítve az általunk fontosnak tartott értékek átadását.

Ebben az évben sajnos szakköreinket, tanulási órákon kívüli foglalkozásainkat nem tarthattuk meg a rendkívüli helyzet miatt, ugyanakkor sok új versenybe és programba kapcsolódtunk be, amelyeken nagy örömünkre olyan tanulók is megmutathatták ügyességüket, akikhez a hagyományos tanulmányi vetélkedők kevésbé állnak közel.

Továbbra is bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki az új lehetőségeket.

A kiosztásra került érdemjegyek, értékelések egyértelművé teszik, hogy mit sikerült elérnetek ebben a tanévben. Tudom, hogy többségetek örömet, büszkeséget szerzett szülei, tanárai számára. Eredményes, közös munkánkat tükrözi a 44 kitűnő és a 31 jeles bizonyítvány. 

2 tanulónak a nyári szünidőben kell pótolnia a hiányosságát, és majd az augusztusi javítóvizsgán lesz lehetősége arra, hogy bizonyítson kiérdemelte a továbbhaladást. 39-en vehetnek át oklevelet osztályfőnöküktől kiemelkedő közösségi, művészeti munkájukért, illetve a digitális oktatás során mutatott helytállásukért, társaik segítéséért.

A házirend betartása mindenki számára kötelező. Vannak, akiket figyelmeztetni kellett erre. Leggyakrabban az illetlen viselkedés és szóhasználat, trágár beszéd, kirívó magatartás eredményezte a szaktanári, osztályfőnöki, igazgatói figyelmeztetéseket. Rendszerint ezek elérték fegyelmező hatásukat. 

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy idén is számtalan városi, megyei, területi, országos versenyen, pályázaton vettetek részt. Sok szép eredmény született annak ellenére, hogy több alkalommal on-line kellett számot adnotok a tudásotokról. Köszönöm hozzáállásotokat, kollégáim munkáját és szüleitek segítségét. 

 

A tanulmányi versenyeken legeredményesebben 11 tanuló képviselte iskolánkat. 

Az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny német népismeret kategóriájában Bosznay Luca 8. a osztályos tanuló 3. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Radnai-Kiss Anett. 

Szintén a Nemzetiségi Tanulmányi Versenyen nemzetiségi nyelv és irodalom kategóriában országos döntőbe jutott Weimert Ádám 8. a osztályos tanuló. 

Radnai Gyula 5. a osztályos tanuló a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei döntőjén első helyezést ért le, míg az országos versenyen is példamutatóan helytállt.  Tanára: Kővári Bernadett. Emellett Gyula megmutatta sokoldalú tehetségét a megyei népdaléneklési versenyen és a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen is. A versenyekre felkészítették: Gaál Katalin és Modrovitsné Györgyi Cecília.  

Tanítványom, Fischer Blanka 7. b osztályos tanuló a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjében a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát vehette át. 

Szücsné Pólya Csilla tanítványai közül Lelkes Luca és Lelkes Ádám a Tudásbajnokság megyei környezetismereti fordulóján 1. helyezettek lettek, míg Konrád Olivér 2. a osztályos tanuló 3. helyezést ért el. Felkészítője: Dancsó Regina. Szintén a Tudásbajnokságon matematika kategóriában Vitényi Áron 2. helyezést ért el egyedüliként indulva a felső tagozatosok közül. Felkészítő tanára: Czinczárné Gettó Dalma.  

Ökoiskolaként nagyon fontos számunka a fenntarthatóságra és természetszeretetre való nevelés. Nagy örömünkre szolgál, hogy a természettudományos versenyek közül a Kaán Károly Országos Környezet – és Természetismereti Versenyen Barta Beáta 6. a osztályos tanuló megyei 4. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Baranyi Ágnes. 

A Pécsi Kulturális Központ szervezésében megvalósuló Népmesevetélkedőn Klieber Johanna 2. helyezést ért el, míg Balogh Gergely különdíjat kapott saját maga által írt meséje előadására. Felkészítő tanáruk: Szabóné Rózsa Ida.

Az eredményetekhez gratulálok!

Ebben az évben első alkalommal csatlakoztunk a Boszorkánykonyha főzőversenyhez. Egyik csapatunk bejutott a döntőbe, ahol öt másik csapattal versenyezve készíthettek el egy hagyományos családi receptet. Az Aranygaluska csapat tagjai voltak: Arany Luca, Prasch Ráhel, Czinczár Valér és Pazaurek Roni. Felkészítő tanáruk: Baranyi Ágnes. 

A VUK Országos Levelezős Német Versenyen dicsérettel zárták a tanévet 4. osztályosaink, Klieber Johanna, Strack Benett, Jerkus Dorka, Orgyán Petra, Holczer Balázs, Kardos Zoé, Németh Csongor, Kovács Lili és Pataki Flórián. Felkészítő tanáruk: Horváthné Fritsch Mariann. Hasonlóan szép eredményt értek el a 3. osztályosok, Lelkes Réka, Lelkes Luca és Lelkes Ádám. Felkészítő tanáruk: Kürti Istvánné. 

Az Országos Elsősegélyismereti Versenyen csapatban elődöntőbe kerültek 8. osztályosaink, Burai Anna, Bosznay Luca, Jakab Melinda és Szabó Tünde. Felkészítő tanáruk: Baranyi Ágnes. 

Tanítványaim közül az Országos Történelemverseny megyei fordulójába jutott Jakab Melinda, Fischer Blanka, Jankuly Zsófia, Óbert Benjámin és Erszény Roland. 

Büszkék vagyunk zenészeinkre, akik a megerőltető délelőtti munka után rengeteg, időt, energiát áldoztak a próbákra, fellépésekre. Gaál Katalin, Ahmann Balázs, Kovács Zsolt és Juhász Tiborné irányította növendékeink munkáját ebben a tanévben.

A felsorolt versenyeredmények is jelzik, hogy a kitartó munkának megvan az eredménye. Mindenki más-más területen tudta bizonyítani tehetségét. 

Hagyomány már iskolánkban A Jó tanuló –  jó sportoló verseny meghirdetése. A nevelőtestület döntése alapján a díj ebben az évben csak fiú kategóriában kerül kiosztásra. A díj nyertese: 5,0 tanulmányi átlaggal, úszásban jeleskedő tanítványunk: Weimert Ádám. Az iskola díszoklevelét és ajándékát veheti át. 

Szintén hagyomány már az év zenésze díj odaítélése. Kiemelkedő munkájáért a díjat kapja: Szabó Tünde, aki a következő tanévben a Pécsi Művészeti Gimnázium klarinét szakán tanul majd tovább. Az iskola díszoklevelét és ajándékát veheti át. 

Szomorúsággal tölt el, hogy az „Év hangja díjat” ebben az évben sem ítélhettük oda senkinek.

Értékelésemben említettem, hogy 44-en értetek el kitűnő tanulmányi eredményt, kérem, vegyétek át a megérdemelt oklevelet és a jutalomkönyveket.

1.a osztály:

Barta Lilla Júlia

Budai Márkó

Kovács Kevin

Költő Máté

Polhammer Karin Panka

Régert Marián

Schuller Zsófia

2. a osztály:

Ambruzs Klaudia Sára

Dudla Bendegúz

Konrád Olivér

Raposa Mátyás

3. a osztály:

Benczenleitner Liza

Lelkes Ádám

Lelkes Luca

Lelkes Réka

Pásztor Alexa

Preisendorf Erna Mária

4. a osztály:

Balogh Gergely

Holczer Balázs

Klieber Johanna

Kovács Lili Hanna

Orgyán Petra

Strack Benett Norbert

5. a osztály:

Radnai Gyula

Tóth Blanka

6. a osztály:

Barta Beáta Erika

Evetovics Eliza Anna

Kállai Dávid Péter

Régert Ádám

7. a osztály:

Czinczár Flóra

Czinczár Valér

Lelkes Evelin

Pazaurek Roni

Prasch Ráhel

Vitényi Áron

7. b. osztály:

Erszény Petra

Fischer Blanka

Óbert Olivér

8. a osztály:

Bosznay Luca Anna

Kovács Krisztián

Seilinger-Khin Hanna

Weimert Ádám

8. b osztály:

Jakab Melinda

Szabó Tünde

 

A tanulás és a sport mellett lelkesen vettetek részt a Pénz7, a Digitális Témahét és a Fenntarthatósági Témahét programjain, s nyertük el veletek együtt az Ökoiskolai és a Beporzóbarát Iskola címet.

Iskolánk a tavalyi évben elnyerte a DSD nyelvvizsgaközponti címet, s ebben a tanévben 5 tanulónk tett sikeres nyelvvizsgát. Bosznay Luca, Kovács Krisztián és Weimert Ádám B1 fokozatú, míg Seilinger-Khin Hanna és Jakab Melinda A2 fokozatú nyelvvizsgával gazdagodott. Eredményükhöz gratulálunk. 

A Villányi Német Önkormányzat és a Villányi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület is elismeri azoknak a munkáját, akik eredményesen tevékenykedtek a német nemzetiség nyelvének, hagyományainak ápolásában. Felkérem Magonyiné Maurer Mariannát a díjak átadására. 

A szülői szervezet elnöke, Régertné Ténich Angéla a ballagó osztály szülői képviselőitől köszön el egy-egy virágcsokorral. Kérem, fáradjon ki Horányi Mária, Seilinger Ildikó, Fábián Brigitta és Burainé Nyavádi Orsolya. 

A tanév zökkenőmentes lebonyolítását köszönöm fenntartónknak, a Mohácsi Tankerületnek és a tulajdonos Villányi Önkormányzatnak.

Csak a szorgalmi időszak ért. Számtalan programot kínáltunk nektek a helyi sport-egészségvédelem és a környezetismeret-természetvédelem témájú napközis foglalkozásokon, illetve a zánkai bentlakásos Erzsébet-táborban. A kikapcsolódás mellett ezeken az alkalmakon játékosan bővíthetitek ismereteitek is. 108-an éltek ezekkel az ingyenes lehetőségekkel. 

Ebben az évben a nyolcadikos zenészeink nevében Szabó Tünde köszön el, aki zenetanárával, Kovács Zsolttal játszik majd egy duettet. 

Ettől a tanévtől kezdődően a Mohácsi Tankerületi Központ lehetővé tette, hogy a tankerület dolgozóit kitüntetésekre, díjakra jelölhessük munkájuk elismeréseként. Iskolánkból ebben az évben Ulrich Józsefet javasoltuk kitüntetésre, aki szorgalmával, példamutató hozzáállásával nagyon sok tesz nap mint nap azért, hogy szép, rendezett környezetben folyhasson az oktatási-nevelési munka. 

A Kitüntetési Bizottság ebben az évben számára a Tankerületi igazgató elismerő oklevele díjat adományozta nagy örömünkre, melyet Szücs János osztályvezető úrtól vehet át. 

Tanévzáró ünnepélyünk végéhez közeledve szeretnénk még valakitől elbúcsúzni, aki 25 éven át határozta meg az iskola életét, jelölte ki a fejlődés útját, orvosolta a problémákat, s alakított ki egy olyan légkört, amelyben bátran fordulhatott hozzá mindenki – tanuló és kolléga – , ha segítségre vagy útmutatásra volt szüksége. Búcsúzunk Szücs Jánostól, aki saját elmondása szerint is harmadik gyermekeként nevelgette a villányi iskolát, az iskoláját, amelynek minden szegletére figyelt, s gyakran előbb találta ki, hogy mire van szükségünk, mielőtt azt szavakba öntöttük volna. Köszönjük neki mindazt, amit az elmúlt 25 évben az itt tanuló gyermekekért, a felnövekvő nemzedékekért tett, s bízunk abban, hogy új munkájában is annyi öröm éri majd, mint itt iskolánkban. Ám nem csak én szeretnék búcsút mondani, hanem iskolánk tanulóinak képviselői is a következőképpen.

A Szózat elhangzása után a ballagó diákok átadják helyüket a leendő első osztályosoknak. A ballagók egy-egy léggömb elengedésével szimbolikusan is búcsút intenek az iskolának. Ehhez kérem, hogy hagyjanak szabad utat számukra, hogy visszatérhessenek az iskola bejáratához. Illetve ebben az évben a ballagó osztályok egy meglepetéssel is készültek Önöknek. 

Végezetül kívánom, hogy tartalmasan, vidám hangulatban teljék a nyári szünet, Vigyázzatok magatokra, egymásra, hogy szeptemberben mindannyian együtt kezdhessük az új tanévet.  

(Köszönjük Lelkes Dominiknak, hogy megörökítette a ballagás és a tanévzáró ünnepi pillanatait.)