„Az ember is csak egy helyen van otthon, másutt mindenütt idegen.”– hangzott egyik pályázatunk jelszava, amely tükrözi a Határtalanul! Program fő célját, a magyar-magyar kapcsolatok építését, személyes kapcsolatok kialakításának lehetőségét, elmélyítését az anyaországi és külhoni magyarság között. A programban magyarországi iskolák tanulói pályázati támogatással osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szerezhetnek a külhoni magyar közösségekről.

A program a mindenkori 7. évfolyamosok számára nyújt lehetőséget határon túli magyarlakta településekre eljutni, de a 2021/2022-es tanévben a 7. évfolyamosok mellett a 8. osztályosok által korábban elnyert pályázatot is meg tudtuk valósítani a korlátozások feloldásának köszönhetően. Így májusban és júliusban is 6 csodás napot tölthettünk el Erdélyben, amely során csatlakozott hozzánk a Beremendi Általános Iskola és AMI, a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola és a Kölkedi Általános Iskola néhány tanulója és pedagógusa is.

Mindkét csoporttal a hajnali órákban indultunk útnak, és Nagylaknál léptük át a határt, majd útközben megtekintettük a Dévai vár romjait, és felidéztük a jól ismert ballada történetét. Ezt követően Gyulafehérvár felé indultunk tovább, ahol az érseki székesegyházban megemlékeztünk a Hunyadiakról, Bethlen Gábor és I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmekről, akiknek sírjaira koszorút is helyeztünk. Majd Segesvár következett a programok sorában, amelynek történelmi központja 1999 óta a világörökség része. Itt a különböző céhek őrtornyainak megtekintése mellett a 17. században épült Diáklépcső fokait is megszámolták a gyerekek. A hosszú és tartalmas nap után Székelyvarságba érkeztünk, ahol a vendéglátónk finom házias ételekkel és nagy szeretettel fogadta a gyerekeket, akik rögtön otthon érezhették magukat Székelyföldön.

A második napon a szomszédos Gyergyóújfaluba látogattunk el, ahol az Elekes Vencel Általános Iskola tanulóival ismerkedhettek a gyerekek, majd barátságos futballmérkőzésen mérhették össze erejüket a fiúk. Ezután a tekerőpataki Súgó-barlang következett, ahol egy tapasztalt barlangász vezetésével különleges cseppkőképződményekben gyönyörködhettünk. Majd az egyik legjobban várt helyszín felé indultunk, amelyek a Gyilkos-tó és a Békás-szoros voltak. Itt gyönyörködhettünk az Oltárkőben, a Pokol kapujában és a Pokol tornácában is.

Harmadik erdélyi napunkon Korondra mentünk, ahol megismerkedhettünk a taplászat fortélyaival, minden tanuló kipróbálhatta magát keramikusként, és megtanulhatták, hogy a gyönyörűen mintázott székelykapuk milyen rejtett üzeneteket hordoznak. A napot Székelyudvarhelyen zártuk, ahol a Szoborpark és a Vasszékely szobrának megtekintését követően egy helyi cukrászdában idézhettük fel a nap eseményeit.

Negyedik erdélyi napunkat a Csicsaj dűlő tisztásán töltöttük, ahol Gyergyóújfalu polgármestere által vezetett erdei túrán vehettünk részt, itt a Natura 2000 természetvédelmi terület növény- és állatvilágát fedezték fel a gyerekek, különös tekintettel a medve élőhelyére. Látták friss nyomait csakúgy, mint a szarvasokét, őzekét és néhány vaddisznóét is. A bátrabbak felmerészkedtek a Csicsaj-sziklára is. Nagyon sok ismerettel gazdagodtak, és tapasztalatot szereztek abban is, hogy milyen izgalmas lehet egy digitális eszközök nélkül eltöltött nap.

Utolsó előtti napunkon hosszabb buszos utazással kezdtük a napot, korán keltünk, hogy legyen időnk túrázni a 140 kilométerre fekvő Brassóban. Itt a Hétlétra-vízesés volt az úti cél, ami egyedülálló látnivaló Európában. A vízesés 9 létra és 10 gyaloghíd bejárásával közelről is megcsodálható vállalkozó kedvű kirándulók számára. Ám a nap itt nem ért véget, mivel ezután hazafelé tartva megálltunk a Mohos-tőzeglápnál, amely a Csomád-hegység egyik krátermaradványában fekszik 1050 méter magasságban.

A hatodik napon hazafelé indultunk, és a kalandok tovább folytatódott, mivel ezen a napon a Tordai sóbánya volt az első állomásunk, amely mindenkit lenyűgözött monumentális méreteivel, akár 100 méter magas termeivel. Ezt követően meglátogattuk Mátyás király szülőházát Kolozsváron, majd egy finom ebédet követően Méhkeréknél átléptük a határt kissé fáradtan, de annál lelkesebben, élményekkel telve.

Nagyon örülünk annak, hogy iskolánk tanulói részt vehettek ezen a programon, megismerkedhettek határon túli magyar emberekkel, ellátogathattak sok-sok csodás helyre, ahová talán felnőttként újra szívesen visszatérnek majd.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a határon túli összefogás mellett határainkon belül is sok segítséget kaptunk ahhoz, hogy a pályázat megvalósulhasson, amelyet hálásan köszönünk Villány Város Önkormányzatának, Mayer István Polgármester Úrnak, Ősi Mihály és Kretz Roland Képviselő Uraknak. Továbbá köszönettel tartozunk Troszt Erzsébet Elnök Asszonynak és a Villányi Német Önkormányzatnak, valamint a Villánykövesdi Német Önkormányzatnak.